Güzel kokulu gerçekten güzel bir çiçek lavantadır. Giysiler aromasını aylarca koruyabilir. Ek olarak, migren baş ağrısı tedavisi olarak işlev görür.

Lavanta çiçeği salkımları tamamen kurutulduğunda uzun süre kullanılabilir ve sıklıkla asmak ve kurutmak için bağlanır.

Peki bu kokuyu yaratan nedir? Nedeni hakkında daha fazla bilgi edinmek için makaleyi okuyun!

Bazı kısa

Lavanta olarak da adlandırılan lavanta bitkisi, Lamiaceae darphane ailesinin bir üyesidir. Aslında 39 tür lavanta bitkisi olmasına rağmen, bunlar iki ana gruba ayrılabilir: L. latifolia (Fransız/İtalyan/İspanyol lavantası) ve L. angustifolia (İngiliz lavantası).

Güçlü aromaterapi özellikleri ve bir bitki olarak geniş çapta kabul görmesi ile tanınan, en sık yetiştirilen lavanta türü, tatlı kokulu uçucu bir yağ verir.

Mavi ila mor lavanta çiçekleri hoş bir kokuya sahiptir ve gümüş veya gri doğrusal saplar üzerinde kompakt veya kesintili sivri uçlar halinde gelişir.

Yaprakların yüksekliği 9 inç ila 3 fit arasında değişir. Akdeniz bölgesi, Güney Avrupa, Kuzey ve Doğu Afrika, Orta Doğu, Güneybatı Asya ve Güneydoğu Hindistan’ın hepsinde yerli lavanta bitkileri bulunur.

Bu kuraklığa dayanıklı bitki, güneşli, kayalık alanlarda iyi performans gösterse de, yine de İngiltere’deki bahçıvanlar arasında yaygın bir seçenek gibi görünüyor.

kullanır

Romalılar, hoş kokulu aroması nedeniyle banyo yapmak ve yıkanmak için lavanta kullandılar; aslında lavanta tıpta, el sanatlarında, sabunlarda, parfümlerde ve aromaterapide Orta Çağ’dan beri kullanılmaktadır.

Terapötik potansiyeli olan bir bitki olarak öne sürülmüştür ve antiseptik özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında hastanelerde, tedavi için bir antibakteriyel ajan olarak yaygın olarak kullanılmıştır.

Günümüzde hala birçok endüstride sıklıkla kullanılmaktadır. Lavanta yetiştirmenin temel amacı lavanta esansiyel yağı yapmaktır.

Lavanta türlerinin çoğunluğunun yaprakları minik tüylerle kaplıdır ve genellikle bu tüylerde bulunan uçucu yağlardır.

SEE ALSO  Kimya neden zor? Kimya nasıl öğrenilir ve kimyayı iyi öğrenmek için ipuçları

Uyarlanabilirliği ve çeşitli kullanımlar için güvenli olarak yaygın olarak kabul edilmesi nedeniyle, en yaygın kullanılan uçucu yağlardan biridir.

Lavantanın depresyon, uykusuzluk, stres, histeri ve migreni tedavi ettiği iddia edilen yeteneklerini destekleyen çok az kanıt olmasına rağmen, birçok insan onu tedavi olarak kullanmaya devam ediyor. modern tıp

Lavanta, çiçeklerin çoğunlukla gıda uygulamaları için kullanıldığı gıda işinde de kullanılır. Örneğin lavanta, hamur işlerine ve tatlılara çiçeksi ve hafif tatlı bir tat vermek için kullanılır.

Kimyasal yapı

Linalool, linalil asetat, lavanduol, okaliptol (1,8-sineole), lavandulil asetat ve kafur, lavantadaki başlıca bileşenlerdir.

Gaz kromatografik çalışma, bunların iki ana bileşeninin linalol (%35) ve linalil asetat (%51) olduğunu, ancak her kimyasal bileşiğin kesin konsantrasyonlarının türler arasında farklılık gösterdiğini ortaya çıkardı.

Lavanta dahil 200’den fazla farklı bitki türü, doğal olarak önemli miktarlarda monoterpen linalool, 3,7-dimetil-1,6-oktadien-3-ol içerir.

Güzel lavanta aroması büyük ölçüde bu kimyasal bileşenin bir sonucudur ve sonuç olarak çiçeksi ve taze kokusu için kokulu ürünlerde sıklıkla kullanılır.

Aslında, incelenen sabunlar, kozmetikler, ev eşyaları ve kokular dahil olmak üzere önemli sayıda parfümeri ürününde en sık kullanılan aroma bileşeni olduğu keşfedildi. Hollanda ve ABD’de.

Linalolün iki optik izomeri veya enantiyomerinin her ikisi de doğada mevcuttur. Sol elinizin diğerinin aynı olmayan ayna görüntüsü olmasına benzer şekilde, kimyada simetrik bir izomer, birbirinin ayna görüntüsü olan iki özdeş olmayan stereoizomerden birini tanımlamak için kullanılır. sağ elin.

Enantiyomerler aynı fiziksel özellikleri paylaşırlar (kaynama ve erime noktaları gibi). Bununla birlikte, anabolikler, benzersiz lezzet ve koku özelliklerine sahiptir.

Vücutta çeşitli nörolojik reaksiyonlara neden olacakları için, linalool’ün her optik izomeri kendine özgü bir kokuya sahip olacaktır.

Koku molekülleri, bir kokunun varlığının algılanmasını sağlamak için burun boşluğundaki koku alma reseptörleri üzerindeki belirli yerlere bağlanır.

SEE ALSO  Alexandrite renk değişiminin kimyası

Nesneler, çeşitli uzamsal düzenlemeleri nedeniyle yalnızca belirli bir alıcıya bağlanacaktır; bu, sol elinizin sol eldivene nasıl oturduğuna ama sağ eldivene nasıl sığmadığına benzer.

Bunlardan, (R) – (-) – yaygın olarak licareol olarak bilinen linalool, lavantaya kendine özgü kokusunu vermekten sorumludur. (S) – (+) – linalool olarak da bilinen Coriandrol, çoğunlukla tatlı neroli ve kişniş tohumlarının uçucu yağlarında bulunur.

Lavantanın sözde terapötik faydalarının çoğunun doğru olmamasına rağmen, son zamanlarda (R) – (-) – linalool olarak da bilinen licareolün yatıştırıcı, uyarıcı ve yatıştırıcı etkileri olduğu keşfedilmiştir. bir kişinin kalp atış hızı stresli koşullar altında yavaşlar.

Lavantanın önemli bir bileşeni, linalool’ün asetat esteri olan linalool asetattır.

Hoş aroması nedeniyle birinci sınıf bir ürüne yükseltmek için daha ucuz lavanta yağı kokusunu arttırmak için kullanılabilir.

Lavanta yağının hassaslaştırıcı özelliği olmadığı ve bu nedenle alerji olarak kabul edilmediği gösterildiğinden, parfüm işine önemli bir katkı sağlar ve birçok kişi tarafından kullanılır.

Bununla birlikte, alerjik lavanta yağına tepkiler mümkündür. Havaya maruz kaldığında, linalool gibi terpenler kendiliğinden oksitlenebilir.

Linalool saf haliyle alerjiye neden olmazken, havaya maruz kalan linalool alerjiye neden olur.

2010 yılında değeri 16 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen bir sektörde, parfümdeki alerjenik bileşikler, milyonlarca dolarlık gelir kaybına neden olabilir.

Avrupa’daki nüfusun kabaca %1’i aroma kimyasallarına duyarlı olduğundan, kimyasal alerjiler bir sorun olmuştur.

Linalool en yaygın kullanılan koku moleküllerinden biridir, bu nedenle bilim adamlarının kimyasını anlamaları çok önemlidir.

Araştırmalar, standart basınç ve sıcaklıkta havaya maruz kaldığında linalool’ün oksitleneceğini göstermiştir.

Bu oksidasyon sonucunda birçok bileşik keşfedildi, ancak incelenen oksidasyon ürünlerinin en etkili alerjenleri hidroperoksitlerdi.

Temas alerjisi açısından linalool ile bağlantılı en büyük endişe, bu hidroperoksitleri üretme kapasitesidir.

Bir temas alerjeni tipik olarak cilt bariyerine nüfuz etme elektroforetik özelliğine sahip olacak ve daha sonra tam bir antijen oluşturmak için cilt protein bileşenleri ile reaksiyona girecektir.

SEE ALSO  Çiğdem'in kimyası, Çiğdem'in yapısı ve ilginç gerçekler

Oksijenler, bir radikal reaksiyonun bu noktasında hidroperoksit içinde karışır ve temas alerjeni linalool içeren oksidasyon ürünlerini üretir.

Aksine, saf linalool herhangi bir radikal reaksiyon merkezine sahiptir ve elektrofilik değildir, bu da onu alerjenik aktiviteye karşı bağışık kılar.

Lavanta yağı genellikle aromaterapi ve tıpta kullanım için güvenli bir uçucu yağ olarak görülse de, insanların inandığı kadar etkisiz olmayabileceğini görebiliriz.

Lavanta çiçekleri neden giysilerdeki güveleri uzaklaştırabilir?

Lavantada keşfedilen bir dizi ek koku maddesiyle birlikte yukarıda bahsedilen bu maddelerin tümü terpenlerdir.

Lavantada bulunan bu maddelerden ikisi olan kafur ve 1,8-sineol, güveleri bitkilerden caydırma kapasitelerinde önemli bir rol oynuyor gibi görünüyor.

Kozalaklı ağaçlarda bulunan alfa-pinen ve biberiyede bulunan camphene gibi diğer terpenler de böcek öldürücüdür – biberiyenin böcek kovuculuğunun lavantadan daha az etkili olduğu gösterilmiş olsa da.

Lavantanın etkinliği için bazı bilimsel desteklerin olduğu artık naftalinlere ne dersiniz? Neden onları tırtıl caydırıcı olarak kullanmıyorsunuz? Daha az gizem, bu etkilere neden olan maddeleri çevreler.

Naftalin daha önceki naftalin türlerinde kullanılıyordu, ancak şimdi 1,4-diklorobenzen daha sık kullanılıyor. Bu maddelerin her ikisi de güveden yavaş yavaş buharlaşarak tırtıllar için zehirli olan ve erişimi engelleyen dumanlar üretir.

Bu durumda lavantada olduğunu gördüğümüz kafur da kullanılabilir.

Bu kimyasallarla ilgili sorun, naftalin ve 1,4-diklorobenzene uzun süreli insan maruziyetinin etkileriyle ilgili endişedir.

Sonuç olarak, devam eden kullanımları tartışılıyor ve AB dahil çok sayıda ülke naftalin kullanımını yasakladı.

Kurutulmuş lavantanın, onu iyi bir ikame yapan itici niteliklere sahip olduğu gerçeği muhtemelen cesaret vericidir.

Makale burada bitiyor. Gelecekte sizin için yararlı olacağını içtenlikle umuyorum. Bir dahaki sefere birisi bu konuyu gündeme getirdiğinde onların arkasındaki kimyayı aklınızda bulundurun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir